Ενημέρωση: Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4736/2020 για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε ο νόμος που προβλέπει την απαγόρευση διάθεσης στην αγορά μια σειρά πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021.

Με το Νόμο 4736/2020 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 200/Α/20-10-2020, αποσύρονται από τον Ιούλιο του 2021 μια σειρά πλαστικών (καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες, στηρίγματα για μπαλόνια, μπατονέτες, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά), ενώ στο Δημόσιο η εφαρμογή της απόσυρσης ξεκινά 6 μήνες νωρίτερα.

Θεσμοθετείται η επιβράβευση της ανακύκλωσης, καθώς κάθε πολίτης που θα επιστρέφει το πλαστικό μπουκάλι του στο σημείο πώλησης θα παίρνει πίσω το επιπλέον ποσό της εγγύησης, δηλαδή θα λαμβάνει πίσω τα λίγα λεπτά του ευρώ που έδωσε κατά την αγορά του.

Αναμένεται σε εφαρμογή του άρθρου 12 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904, η κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θα καθορίζονται οι προδιαγραφές για το τι πρέπει να θεωρείται πλαστικό προϊόν μίας χρήσης.