Νέα της CEBP-UEAPME

CEBP

Journal 2011 Nr.1 (pdf)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ CEBP

11-12/10/2011 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

Με έντονο συνδικαλιστικό ενδιαφέρον συνήλθε στις Βρυξέλλες η ετήσια γενική συνέλευση της CEBP ( ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΩΝ) . Την Ο.Ε.Ζ.Ε. εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος  του Δ.Σ. Παπαδόπουλος Μάριος . Της  Γ.Σ. προηγήθηκε κάλεσμα των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών προς τους Ευρωβουλευτές  στην οποία παρευρέθη και η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής κ.SOMMER , αρμόδιας σε θέματα τροφίμων ανακοίνωσε με μεγάλη χαρά ότι στη σχετική οδηγία που βρίσκετε στη διαδικασία της συγγραφής εξαιρέθηκαν οριστικά τα χύμα προϊόντα από την υποχρέωση αναγραφής συστατικών . Όσο για τα συσκευασμένα προϊόντα δεν έχει τελειώσει ακόμα η συζήτηση καθώς εκκρεμεί η απόφαση για τα προϊόντα που είναι φρέσκα και συσκευάζονται για λόγους διευκόλυνσης . Ένα από τα θέματα που απασχόλησε την Ευρωβουλή είναι το ζήτημα που αναμοχλεύει η SANCO σχετικά με την ποσόστωση αλατιού στα τρόφιμα και κατά προέκταση με την ζάχαρη. Και αυτό το θέμα σύμφωνα με την κ.SOMMER έχει για την ώρα παγώσει αλλά δεν εγκαταλείφθηκε. Τέλος αναφέρθηκε στο περίφημο φόρο που έχουν εφαρμόσει η Δανία και η Ουγγαρία , τον  FAT-TAX , ,ο οποίος θεωρείται υπερβολικός καθώς αποτελεί φοροεισπρακτικό μόνο μέτρο και κάλεσε τις Ομοσπονδίες να είναι σε εγρήγορση και να αντισταθούν σε οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο. Τέλος έγινε αναφορά στις αλλεργιογόνες ουσίες και στη προσπάθεια που γίνετε ώστε να μην είναι απαραίτητη κάποια σήμανση στα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα μας αλλά να γίνετε προφορική ενημέρωση του καταναλωτή εφόσον αυτός το ζητήσει , διαδικασία όμως για την οποία θα αποφασίσουν και οι εθνικές υγειονομικές υπηρεσίες .

Kατά την διάρκεια της Γ.Σ. ,όπως ήταν φυσικό , η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Που οι Ευρωπαϊκές χώρες νιώθουν περισσότερο. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δέχονται από τα S/M , η τιμή των Ά υλών και ιδιαίτερα της ζάχαρης , η απουσία ενδιαφέροντος από τους νέους ανθρώπους για το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη και του αρτοποιού .η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών ως προς το ψωμί και τα γλυκά (δίαιτα , υγιεινή διατροφή ) είναι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας στην Ευρώπη. Από την άλλη καμπάνιες που αφορούν την αξία του πρωινού  (με παρουσιάσεις στα σχολεία) , εθνική ημέρα γλυκού  , συνεντεύξεις στη τηλεόραση , σύμπραξη με άλλους κλάδους των τροφίμων, φυλλάδια ενημέρωσης   είναι  κάποιοι από τους τρόπους αντιμετώπισης τους συνδικαλιστικά.

Η  Γ.Σ. έκλεισε με την πεποίθηση ότι στις στιγμές που ζούμε η συνδικαλιστική ενότητα είναι περισσότερο από αναγκαία καθώς αποτελεί το μοναδικό τρόπο να εκπροσωπηθούν με πυγμή τα συμφέροντα του κλάδου .