ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ


ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ  

 Μετά από την συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο και τους επιτελείς του ΕΦΕΤ για το θέμα των αλλεργιογόνων συζητήσαμε ότι προκειμένου να εναρμονισθούμε με τον Κανονισμό 1169/2011 της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες : 

  1. Στο κατάστημα θα πρέπει να υπάρχει ειδική ταμπέλα (μεγέθους Α4) σε εμφανές σημείο που θα ενημερώνει τους καταναλωτές ότι έχουμε την γνώση να τους πληροφορήσουμε για το ποια προϊόντα περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά. 
  1. Θα πρέπει σε κάθε στιγμή που το κατάστημα λειτουργεί να υπάρχει τουλάχιστον ένα υπεύθυνο ενημερωμένο άτομο (από υλικό που θα σας δοθεί) το οποίο άτομο και θα φέρει κατάλληλο διακριτικό με το όνομά του ή θα πρέπει τα ονόματα των υπευθύνων να είναι γραμμένα ακριβώς κάτω από την ταμπέλα που περιγράψαμε παραπάνω. 
  1. Να υπάρχει σε διαθεσιμότητα, εφόσον ζητηθεί, το έντυπο που αφορά την ενημέρωση του καταναλωτή (έντυπο / πληροφορίες προς καταναλωτές) 
  1. Για την προσωπική μας εκπαίδευση (έντυπο / πληροφορίες προς τους παρασκευαστές τροφίμων / προϊόντων ζαχαροπλαστικής) 
  1. Ο πίνακας της ανάλυσης των αλλεργιογόνων συστατικών που υπάρχει στην σελίδα 7 θα πρέπει να αναπτυχθεί και να συμπληρωθεί (είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά) και να υπάρχει σε έναν φάκελο ο οποίος θα είναι ο οδηγός προκειμένου να απαντάμε υπεύθυνα και σωστά σε κάθε ερώτηση καταναλωτή ή ελεγκτού για τις αλλεργιογόνες ουσίες. 

Η Ομοσπονδία προκειμένου να σας βοηθήσει έχει αναρτήσει στην Ιστοσελίδα της (www.oeze.gr ) ειδικό banner (κουμπί) με το όνομα ΄΄ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ΄΄ απ’όπου και θα μπορείτε να κατεβάσετε όλο το πληροφοριακό υλικό που σας χρειάζεται. 

Παρακαλούμε όπως ενημερωθούν τα μέλη σας για την τήρηση όλων των ανωτέρω. 

Σας υπενθυμίζουμε πως η τήρηση της νομοθεσίας είναι υποχρεωτική και όλες οι οδηγίες που σας παρέχονται από την Ομοσπονδία έχουν γίνει μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα.