ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΒΕΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΄΄ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ΄΄ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ


     ΑΠ: 22402                                                                                    

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2012

Προς:

Τοπικές & Κλαδικές

Ομοσπονδίες ΓΣΕΒΕΕ

 Συνάδελφοι,

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τον ΟΑΕΕ, σε ό, τι αφορά θέματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει την επόμενη εβδομάδα, όπως άλλωστε ζητούν και οι Ομοσπονδίες μέλη μας, να πραγματοποιηθούν «επισκέψεις» διαμαρτυρίας στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ, σε όλη τη χώρα.

Το αρμόδιο Υπουργείο και η Διοίκηση του ΟΑΕΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό. Το 50% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ δεν μπορούν και υπό το βάρος παλαιότερων οφειλών να ανταποκριθούν στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Δεκάδες δε χιλιάδες επιχειρήσεις προβλέπεται να «κλείσουν» μέσα στο 2013.

Συγκεκριμένα είχαμε προτείνει και προτείνουμε:

  1. 1)Ειδικά για την κρίσιμη περίοδο 2012-2014 είναι επιβεβλημένο αφενός το «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των παλαιών οφειλών και αφετέρου να τους δοθεί η δυνατότητα καταβάλλοντας μία (1) τουλάχιστον εισφορά ανά εξάμηνο να θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους. Η ανωτέρω ρύθμιση θα ωφελήσει και τα έσοδα του ΟΑΕΕ. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα για την εφαρμογή ρεαλιστικών ρυθμίσεων αποπληρωμής των παλαιών οφειλών.
  2. 2)Άμεση ενεργοποίηση του Λογαριασμού Ασφάλισης Ανεργίας για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους. Ήδη στον αντίστοιχο κωδικό του ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 80 εκ. €, τα οποία λιμνάζουν. Απαιτείται επανεξέταση του σχεδίου υπουργικής απόφασης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ιδίως των διατάξεων που συνδέουν τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας με την μη ύπαρξη οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  3. 3)Αξιοποίηση των πόρων (περισσότερα από 20 εκ. €) που έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (N. 3863/2010, άρθρο 69) για την οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους στον ΟΑΕΕ. Η έναρξη χορήγησης δελτίων κοινωνικού τουρισμού είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα.

 

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι όσο η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και στα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αρνούμενη να έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα, η ΓΣΕΒΕΕ είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις δράσεις της.

  

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

                                                                          Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

                                                                           Ασημακόπουλος Δημήτρης                                                 Σκορίνης Νίκος