Διευκρινήσεις από Β.Ε.Α. για τον εφαρμοζόμενο συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η    Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

(Ν.Π.Δ.Δ.)

Ακαδημίας 18, 106 71 Αθήνα

Τηλ.:  210 3680700

Fax  : 210 3614726

E-mail: info@acsmi.gr

Web site: www.acsmi.gov.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ                              Αθήνα, 29-08-2011

Τμήμα Βιοτεχνικών Θεμάτων


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας αποστέλλουμε προς ενημέρωση διευκρινίσεις για τον εφαρμοζόμενο ΦΠΑ στον κλάδο σας.

 Θέμα: Διευκρινίσεις για τον εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση

Σχετικά με τις διατάξεις του άρθρου 34 (συντελεστές ΦΠΑ) του Ν. 3986/2011 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» και σύμφωνα με τις εγκυκλίους 1170/5-8-11 & 1182/26-8-11,παρέχονται από το υπουργείο οικονομικών οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

 

ΜΕ ΦΠΑ 13% ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ:

1. ΨΩΜΙ-ΝΕΡΟ-ΓΛΥΚΑ

Ψωμί: Σε ΦΠΑ 13% υπάγονται το ψωμί και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.

Νερό: Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% παραμένουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μετταλικά νερά χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα.

Γλυκά: Οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επί τόπου άλλα παραλαμβάνονται εξακολουθούν να υπάγονται σε ΦΠΑ 13%.  Εάν τα γλυκά περιλαμβάνονται σε πακέτα έτοιμων φαγητών προς άμεση κατανάλωση, που παραδίδονται από τα συναφή καταστήματα επιβάλλεται ΦΠΑ 23% όπως στα υπόλοιπα αγαθά που περιέχονται στο πακέτο.

2. Τυποποιημένα είδη διατροφής: Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση. Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.

Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες,

(ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κ.λπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.

3. Μη παρασκευασμένα είδη διατροφής: Στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης

 

ΜΕ ΦΠΑ 23% ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ:

1. Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές , τσάι, σοκολάτα κ.λπ. αναψυκτικά , αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.

2. Οι υπηρεσίες εστίασης: Καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ γαλακτοπωλεία, καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού)και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεις.

Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ συμπεριλαμβανομένων των αρτοποιείων ή ζαχαροπλαστείων.

Τα εν λόγω εδέσματα παραδίδονται ως «πακέτο», συνεπώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών ανεξάρτητα αν παραλαμβάνονται από τον ίδιo  τον πελάτη ή αποστέλλονται.

3. Σάντουιτς σε συσκευασία: Η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

4. Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και παράλληλα παρέχουν υπηρεσίες εστίασης:

Μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία.

Παραδείγματα:

α) Επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%.

β) Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

 

Για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του

Ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.

 

Το νέο καθεστώς στην εστίαση Ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου