ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΟ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΣΤΙΣ 26 / 06 / 13


ΑΠ:  23857                                                                                       

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2013

Προς:

Τοπικές & Κλαδικές

Ομοσπονδίες ΓΣΕΒΕΕ

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

 

 

Θέμα: Περιφερειακές συγκεντρώσεις σε υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ.

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια όλο και εντεινόμενη προσπάθεια, τόσο από θεσμικούς όσο και εξωθεσμικούς κύκλους,  βίαιης υποβάθμισης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πρόσφατη αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε στο Πολυνομοσχέδιο ο Υπουργός Εργασίας, με την οποία μειώνονταν κατά 35% ανεξαρτήτως ύψους οι συντάξεις του ΤΕΒΕ. Η τροπολογία αυτή χάρις στην άμεση παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ αποσύρθηκε.

Η δεινή, όμως, οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ασφαλιστικός Οργανισμός των Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σε συνάρτηση με την παντελή απουσία διάθεσης, τόσο από την Διοίκηση του Οργανισμού όσο και από την Κυβέρνηση, για υιοθέτηση μέτρων που να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητά του και για μία ρεαλιστική ρύθμιση των συνεχώς αυξανόμενων οφειλών των ασφαλισμένων προς τον οργανισμό, αποτελούν προάγγελο ότι αντίστοιχες τροπολογίες και μειώσεις συντάξεων και παροχών θα επανέλθουν στον προσκήνιο, μέσα από άλλες διαδρομές περισσότερο επιτακτικές και με λιγότερα περιθώρια επιλογών.

Είναι συνεπώς απαραίτητο όσο ποτέ να αντιδράσουμε τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, αναδεικνύοντας παράλληλα τις εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν και για την βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, αλλά και για την διατήρηση των παροχών του προς τους δικαιούχους.

Το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ στην συνεδρίαση του στις 5/6/2012 αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και καταλήψεων στα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ σε όλη την Ελλάδα για την Τετάρτη 26/6/2013. Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες να οργανώσουν και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις αυτές. Η ΓΣΕΒΕΕ θα βγάλει σχετική αφίσα καθώς και ενημερωτικό φυλλάδιο, τα οποία θα αποσταλούν έγκαιρα σε όλες τις Ομοσπονδίες.

Επιπροσθέτως το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση Ημερίδας το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου με θέμα την βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ και το Ασφαλιστικό των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, στην οποία θα κληθούν όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Στην Ημερίδα αυτή θα παρουσιαστεί πλήρης και τεκμηριωμένη πρόταση για το Ασφαλιστικό των ΕΒΕ και τον ΟΑΕΕ από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

    O Πρόεδρος                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Γιώργος Καββαθάς                                                        Νίκος Σκορίνης