ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤ/ΡΧΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


 

«Γλυκές σκέψεις για το παρόν και το μέλλον του ζαχαροπλαστείου»

 

 

Με συμμετοχή που ξεπέρασε τις προσδοκίες την Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ζαχαροπλαστικής, στο πλαίσιο της 8ης Artozyma. Αρχικά πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των ζαχαροπλαστών, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, δίνοντας την δυνατότητα σε όλα τα μέλη να συμμετάσχουν ενεργά. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου κορυφώθηκαν με την συμμετοχή 350 συνέδρων οι εργασίες του συνεδρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν με επιστημονική προσέγγιση των εισηγητών πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

 

Μετά τους χαιρετισμούς του προέδρου της Συντεχνίας, κ. Μάριου Παπαδόπουλου και του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, κ. Γιάννη Γλύκου, η υπεύθυνη του Thessaloniki Food Festival, από το Tμήμα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, κα Λίλιαν Σαμαρά, παρουσίασε τις δυνατότητες σύνδεσης της ζαχαροπλαστικής ως εργαλείου για να παραμείνει η Θεσσαλονίκη ένα ισχυρό brand name. Ο σύμβουλος διεθνών αγορών, κ. Δημήτρης Καραβασίλης, παρουσίασε τις παγκόσμιες καταναλωτικές τάσεις στο γλυκό, ενώ ο σύμβουλος marketing και επικοινωνίας, κ. Στέργιος Τζίμας, έδωσε τις πραγματικές διαστάσεις στις έννοιες Brand name και branding και αναφέρθηκε στους τρόπους αξιοποίησης τους.

 

Με τη σειρά της η νομική σύμβουλος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Καρδίτσας, κα Μαρία Κουφοπούλου, παρουσίασε το επίτευγμα του συλλόγου να ενταχθεί στο βιβλίο Guinness με τη μεγαλύτερη σοκολατίνα νουγκατίνα. Από την πλευρά του ο project manager των Dream Workers, κ. Γρηγόρης Αβανίδης, κλείνοντας την πρώτη ενότητα, μίλησε με γλαφυρό τρόπο για τα «πυρηνικά όπλα» που έχουν οι ζαχαροπλάστες στα χέρια τους και ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις.

 

Στην δεύτερη ενότητα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Τσιρώνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων και πρώτων υλών. Ο δε σύμβουλος ΕΣΠΑ, κ. Σταμάτης Υπερήφανος, παρουσίασε το εγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης που θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των επαγγελματιών ζαχαροπλαστών μέσω του ΕΣΠΑ.

 

Η τρίτη ενότητα του συνεδρίου εστίασε στις ανησυχίες των καταστηματαρχών ζαχαροπλαστών για το μέλλον των επιχειρήσεων τους. Ο διευθυντής τεκμηρίωσης και μελετών του ΣΒΒΕ, κ. Χρήστος Γεωργίου, απάντησε στους προβληματισμούς των ζαχαροπλαστών για την διαδοχή στις επιχειρήσεις τους και τους έδωσε την μεθοδολογία για την επιτυχημένη αλλαγή των διοικήσεων τους. Ο δε σύμβουλος επιχειρήσεων, κ. Κλεόβουλος Αλεξιάδης, παρουσίασε το σύνολο των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του κλάδου και τις προοπτικές τους για το μέλλον. Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο διευθυντής του ΣΕΒΕ, κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, δείχνοντας στις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου τις δυνατότητες που υπάρχουν για να διεκδικήσουν μερίδιο πωλήσεων εκτός συνόρων.

 

Η τελευταία μέρα του συνεδρίου πρόσφερε στους συνέδρους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκδρομές και επιμορφωτικές επισκέψεις, ενώ και τις τρεις μέρες δεν έλειψαν οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Η άρτια διοργάνωση του συνεδρίου ήταν αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς όλων των εμπλεκομένων και της υποστήριξης των πολυάριθμων χορηγών.